Parodontologie

Domeniu al stomatologiei ce se ocupa de afectiunile parodontale ale cavitatii bucale.

Bolile parodontale (parodontopatiile)sunt afectiuni ale gingiei , osului alveolar si ligamentelor ce sustin dintele in alveola (al parodontiului). Aceste afectiuni apar in urma distrugerii sistemului de sutinere a ligamentelor dento-alveolare. Factorii ce duc la aparitia acestei afectiuni pot fi: placa bacteriana si tartrul,fumatul,sau factorii ereditari.

Boala debuteaza fara atentionare, iar in stadiile incipiente cauzeaza jena si sangerari gingivale, contribuind la mirosul neplacut al cavitatii orale. Pe masura ce avanseaza, dintii incep sa se spatieze, pozitia dintilor (ocluzia)se modifica si in final se pierd dintii.

Daca pana acum zece ani se stia ca nu exista vindecare in cazul bolii parodontale, astazi putem vorbi despre tratarea si stagnarea bolii intr-o anumita etapa evolutiva si uneori chiar de vindecare. S-a observat ca metoda cea mai eficienta in tratarea si intarzierea evolutiei bolii este profilaxia dentara riguroasa (detartraje minutios efectuate, periaj dentar, air flow cu solutii antiseptice si dezinfectante introduse in santul gingival)insotita de unele tehnici chirurgicale de aditie osoasa, chiuretaje gingivale care stopeaza evolutia bolii parodontale, etc.

Mazilu Florentina